https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

piątek, 26 czerwca 2015

Wieloziarnisty a'la chleb faszerowany szpinakiem, tunczykiem i pieczarkami


SKŁADNIKI ( NA 2 DUŻE A'LA CHLEBY )
3 szklanki mąki pelnoziarnistej
1 szklanka letniej wody
25 g suchych drożdży
1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka soli

SKŁADNIKI NA FARSZ :
400 g szpinaku ( ja zrobiłam z mrożonego)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
350 g pieczarek
3 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
sos pomidorowy ( opcjonalnie )
sol, pieprz biały i ziołowy, majeranek,
pół sera pleśniowego ( u mnie z ziołami )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

W misce rozkruszamy drożdże i dodajemy wodę dokładnie mieszając. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut. Po 15 minutach dodajemy do ciasta oliwę, sól oraz pozostałą mąką. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 25-30 minut w ciepłe miejsce.



W międzyczasie siekamy cebulę i pieczarki i podsmażamy na oliwie a następnie szpinak i wszystko razem dusimy przez około 10 minut, aż wyparuje cała woda . Na sam koniec dodajemy pokrojony w kawałki ser pleśniowy, tuńczyk, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dusimy jeszcze przez około 5 minut.

Ciasto wałkujemy na cienkie okrągłe placki ( mogą być 2 duże lub 3 mniejsze ). Jeżeli mamy dajemy zblendowane pomidory lub sos pomidorowy i smarujemy nim ciasto/ chleb. Na jedną połowę nakładamy farsz i zamykamy drugą połowę. Brzegi dokładnie dociskamy , żeby nic nie wypłynęło. Możemy posmarowac wierzch jajkiem by nadać złoty kolor. Pieczemy przez około 30-35 minut w 180-200 stopniach.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz