https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

środa, 17 czerwca 2015

Buraki, buraki, komu buraki ?! Ciasto czekoladowo buraczane ;)


 SKŁADNIKI :
1 szklanka ugotowanych i startych buraków
1 szklanka namoczonych daktyli
4 łyżki sosu z agawy lub miodu ( polecam dać troszkę wiecej bo moje ciasto nie było bardzo słodkie )
200 g mąki migdałowej ( zwykła też może być )
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki zaparzonej kawy
1/2 szklanki mleka
2 tabliczki gorzkiej czekolady
maliny - do dekoracji
migdały- do dekoracji

SPOSÓB WYKONANIA : 
Buraki i daktyle miksujemy blenderem na gładką masę. Mieszamy z syropem z agawy i naparem z kawy .
W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki ( mąka migdałowa lub zwykła, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao, cynamon )
Masę buraczano-daktylowa ciągle ucierając stopniowo dodajemy mieszankę suchych składników. Na koniec dodajemy 2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Wszystko delikatnie mieszamy.
Całą masę przekładamy do nasmarowanej masłem foremki ( u mnie tortownica 24 cm ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 25-30 minut.
Po upieczeniu dekorujemy migdałami i malinami.


Smaaacznego !!! ;)



1 komentarz: