Przepis jest banalnie prosty i szybki więc każdy powinien sobie z nim poradzić ;) A naprawdę warto bo wyszło pysznie i całkiem zdrowo ;)
SKŁADNIKI :
4 duże jajka
1 szklanka cukru ( ja wymieszałąm pół na pół brązowy i ksylitol )
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
kilka kropli olejku migdałowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 łyżek oleju kokosowego
4 łyżki wody lub mleka
cukier puder do posypania
1 duża szklanka pokrojonych truskawek
1 szklanka pokrojonego na kawałki rabarbaru
Dodatkowo na kruszonkę :
2-3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki płatków ryżowych
1 duża łyżka masła
2 łyżki cukru brązowego lub białego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Truskawki umyć, wyrwać szypułki i przekroić na pół, a rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki .
W misce utrzeć mikserem jajka z cukrem.
Musi wyjść aksamitna biało-żółtawa masa.
Dodać olejek migdałowy ( lub inny ) , rozpuszczony olej kokosowy, wodę lub mleko i dalej miksować. Na koniec dodać przesianą mąke z proszkiem i znów wszystko dokładnie zmiksować.
Masa wyszła dość żółta przez mąke kukurydzianą.
Wlewamy masę do blaszki wysmarowanej olejem kokosowym lub innym tłuszczem i wysypanej mąką kukurydzianą.
Ułożyć obficie truskawki i rabarbar
u mnie chyba nie jest dość obficie ..
Mąkę kukurydzianą, płatki ryżowe, masło i cukier połączyć a następnie wyrobić na kruszonkowatą masę. Posypać na truskawki i rabarbar
Piec w piekarniku przez około 45-55 minut w 175-180 stopniach .
Posypać cukrem pudrem i gotowe ;)
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz