https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

niedziela, 5 czerwca 2016

Bezglutenowe ciasto z truskawkami i rabarbarem

Przepis jest banalnie prosty i szybki  więc każdy powinien sobie z nim poradzić ;) A naprawdę warto bo wyszło pysznie i całkiem zdrowo ;)



  SKŁADNIKI :

 4 duże jajka
1 szklanka cukru ( ja wymieszałąm pół na pół brązowy i ksylitol )
1,5 szklanki mąki kukurydzianej 
kilka kropli olejku migdałowego 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  
 5-6 łyżek oleju kokosowego 
4 łyżki wody lub mleka 
cukier puder do posypania 
1 duża szklanka pokrojonych truskawek 
1 szklanka pokrojonego na kawałki rabarbaru 

Dodatkowo na kruszonkę :

2-3 łyżki mąki kukurydzianej 
2 łyżeczki płatków ryżowych 
1 duża łyżka masła
2 łyżki cukru brązowego lub białego 

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Truskawki umyć, wyrwać szypułki i przekroić na pół, a rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki . 
W misce utrzeć mikserem jajka z cukrem. 


Musi wyjść aksamitna biało-żółtawa masa. 


Dodać olejek migdałowy ( lub inny ) , rozpuszczony olej kokosowy, wodę lub mleko i dalej miksować. Na koniec dodać przesianą mąke z proszkiem i znów wszystko dokładnie zmiksować. 

Masa wyszła dość żółta przez mąke kukurydzianą. 


Wlewamy masę do blaszki wysmarowanej  olejem kokosowym lub innym tłuszczem i wysypanej mąką kukurydzianą. 


 Ułożyć obficie truskawki i rabarbar 

 u mnie chyba nie jest dość obficie .. 

Mąkę kukurydzianą, płatki ryżowe, masło i cukier połączyć a następnie wyrobić na kruszonkowatą masę. Posypać na truskawki i rabarbar 


Piec w piekarniku przez około 45-55 minut w 175-180 stopniach . 

Posypać cukrem pudrem i gotowe ;)


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz