środa, 24 czerwca 2015
Pyszna zupa krem z batatów, czerwonej soczewicy i cieciorki
SKŁADNIKI :
1 szklanka czerwonej soczewicy ( przed ugotowaniem )
3/4 szklanki cieciorki ( przed ugotowaniem )- namoczona przez noc
1 średni batat
1 duża cebula
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1,5 litra wody
oliwa z oliwek
5 listków laurowych
sól ( do smaku )
pieprz biały ( do smaku )
pieprz ziołowy ( do smaku )
1/2 szklanki koperku
2 łyżki majeranku
słonecznik ( do posypania )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Soczewice z listkami laurowymi zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na mniejszym ogniu, aż soczewica wchłonie cała wodę. Po ugotowaniu wyciągnąć listki.
Posiekana cebulę zeszklić a następnie dodać pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i batata, Wszystko smażyć przez około 10 minut.
Gdy soczewica wchłonie cała wodę a warzywa się podsmażą, wszystko łączymy razem na patelni dodając cieciorkę dusimy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Mieszankę przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia a nastepnie gotujemy przez około 15 minut. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek . Gotowe ;)
Smacznego ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz