https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

niedziela, 7 czerwca 2015

Deser truskawkowy z angielskim sosem custard


Składniki na sos custard :
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
200 ml śmietany kremówki
250 ml mleka
laska wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej

 Śmietanę umieszczamy w rondelku i dodajemy ziarenka wanilii oraz cukier.
Żółtka dokładnie mieszamy z zimnym mlekiem i maką ziemniaczana . Gdy smietana zacznie wrzeć stopniowo dolewamy mleko wymieszane z żółtkami i mąką. Robimy to bardzo powoli cały czas mieszając custard. By uniknąc przypaleń zmniejszamy temperaturę cały czas mieszając. Sos gotujemy aż wyraźnie zgęstnieje. Konsystencja ma byc nieco rzadsza od budyniu. Odstawiamy custard do wystygniecia.

Składniki na warstwe biszkoptowa : 
250-300g biszkoptów

Siekamy biszkopty w drobne kwadratowe kawałki i koniec . proste prawda ;)?

Składniki na warstwe truskawkową : 
400 g truskawek
1 galaretka truskawkowa

Umyte i obrane truskawki kroimy na ćwiartki. Galaretke rozpuszczamy w około 200-250 ml gorącej wodyi od razu mieszamy z pokrojonymi truskawkami. Odstawiamy do ostygniecia w chlodne miejsce.

W pucharkach umieszczamy kolejno warstwe truskawkowa, warstwę z sosem custard oraz warstwe biszkoptową.
Podawać schlodzony , Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz