https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

sobota, 5 marca 2016

Pasztet warzywny, pasztet doskonały !




SKŁADNIKI NA PYSZNY PYSZTET  :

1 cebula
4 ząbki czosnku 
5 średniej wielkości marchewek 
2 pietruszki ( korzeń )
1/4 szklanki natki pietruszki
4 łyżki oleju - u mnie olej sezamowy 
230 g ciecierzycy ( waga po odsączeniu )
1 łyżeczka papryki wędzonej 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka pieprzu czarnego 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
20 g masła 
3 łyżki otrębów owsianych 
2 łyżki siemienia lnianego 
1 łyżeczka tymianku 
1/4 szklanki wody 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Cebulę obrać, drobno posiekać a następnie zeszlić na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać przeciśniete przez praskę ząbki czosnku. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarcę o grubych oczkach. Dodać do cebuli i dusić przez około 10 minut. Jeżeli warzywa są zbyt suche podlać je 1/4 szklanki wody i poczekać, aż ją wchłoną. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić przez kolejne 2-3 minuty. 
 Jeśli używacie suchej ciecierzycy, należy ja opłukać pod zimną wodą i moczyć przez około 10 godzin. Nastepnie jeszcze raz przelać zimną wodą i gotować do miękkości . Ja użyłam ciecierzycy z puszki więc wystarczy odsączyć ją z zalewy i dość obficie przelać zimna wodą a nąstępnie dokładnie zblendować. Ciecierzycę połaczyć z masą warzywną, otrębami  i niezbyt dokładnie zblendować. Dodać przyprawy : paprykę wędzoną i słodką, sól, pieprz czarny, pieprz ziołopwy, pieprz cayenne , tymianek i siemię lniane i wszystko dokładnie wymieszać. 




                                      Na dnie foremki ułożyć cieniutkie kawałki masła .



Pasztet rozłożyć równomiernie i piec w 175-180 stopniach przez około godzinę. 


 Gotowe ; ) Idealnie smakuje z cwikłą ! Pasztet wyszedł doskonały ; ) wilgotny, zwięzły, idealnie sie kroi i rozsmarowuje na kanapce . 


 Smacznego ; ) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz