SKŁADNIKI NA PYSZNY PYSZTET :
1 cebula
4 ząbki czosnku
5 średniej wielkości marchewek
2 pietruszki ( korzeń )
1/4 szklanki natki pietruszki
4 łyżki oleju - u mnie olej sezamowy
230 g ciecierzycy ( waga po odsączeniu )
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
20 g masła
3 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka tymianku
1/4 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Cebulę obrać, drobno posiekać a następnie zeszlić na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać przeciśniete przez praskę ząbki czosnku. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarcę o grubych oczkach. Dodać do cebuli i dusić przez około 10 minut. Jeżeli warzywa są zbyt suche podlać je 1/4 szklanki wody i poczekać, aż ją wchłoną. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić przez kolejne 2-3 minuty.
Jeśli używacie suchej ciecierzycy, należy ja opłukać pod zimną wodą i
moczyć przez około 10 godzin. Nastepnie jeszcze raz przelać zimną wodą i
gotować do miękkości . Ja użyłam ciecierzycy z puszki więc wystarczy
odsączyć ją z zalewy i dość obficie przelać zimna wodą a nąstępnie dokładnie zblendować. Ciecierzycę połaczyć z masą warzywną, otrębami i niezbyt dokładnie zblendować. Dodać przyprawy : paprykę wędzoną i słodką, sól, pieprz czarny, pieprz ziołopwy, pieprz cayenne , tymianek i siemię lniane i wszystko dokładnie wymieszać.
Na dnie foremki ułożyć cieniutkie kawałki masła .
Pasztet rozłożyć równomiernie i piec w 175-180 stopniach przez około godzinę.
Gotowe ; ) Idealnie smakuje z cwikłą ! Pasztet wyszedł doskonały ; ) wilgotny, zwięzły, idealnie sie kroi i rozsmarowuje na kanapce .
Smacznego ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz