https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

poniedziałek, 7 marca 2016

Meksykańskie burgery z czerwonej kapusty i fasoli




SKŁADNIKI NA 6 PYSZNYCH BURGERÓW :

1 puszka czerwonej fasoli 
1/2 głowki czerwonej kapusty 
3 duże ząbki czosnku 
1 czerwona cebula 
2 małe marchewki 
1/2 szklanki komosy ryżowej ( quinoa )
1 szklanka wody 
1 łyżeczka ostrego curry 
1/2 łyżeczki soli 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki ostrej papryki 
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 
2 łyżki pestek dyni
 1/3 łyżeczki imbiru 
 odrobina tłuszczu  - u mnie maślany w aerozolu ( oleje w aerozolu fajnie zmiękczają warzywa... no i ma tylko 1 kalorie ; )) ) 
+ bułka  i ulubione warzywa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : 

 Komosę ryżową przed gotowaniem dokładnie opłukać w zimnej wodzie a następnie umieścić w rondelku, zalać 1 szklanka wody i gotować przez około 15 minut ( quinoa musi wchłonąć całą wodę i pokazac białe ogonki ;) )


W międzyczasie obrać ząbki czosnku i cebule. Drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Kapustę czerwoną bardzo drobno posiekać i dodać do cebuli  - dusić przez 10 minut. Po 5 minutach podlać1/4 szklanki wody . Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie dodać do kapusty. Całość dusić jeszcze 5 minut. 


Czerwoną fasolę dość obficie opłukać pod zimną wodą a następnie dokładnie zblendować. Dodać kapustę, przyprawy : curry, sól, słodka i ostra papryka, pieprz czarny, imbir i zblendować raz jeszcze- -tym razem niezbyt dokładnie . 


Do masy kapuściano-fasolowej dodać ugotowaną quinoe , pestki dyni i dokładnie wymieszać . 



Z powstałej masy uformować kulki , delikatnie je spłaszczając tak by przypominały burgery ; ). Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub ułożyć je na papierze i  piec w 180 stopniach przez 40-45 minut. 

Jak widać , nie jestem dobra w formowaniu kulek ; D 

  Smacznego ; )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz