SKŁADNIKI NA 6 PYSZNYCH BURGERÓW :
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 głowki czerwonej kapusty
3 duże ząbki czosnku
1 czerwona cebula
2 małe marchewki
1/2 szklanki komosy ryżowej ( quinoa )
1 szklanka wody
1 łyżeczka ostrego curry
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżki pestek dyni
1/3 łyżeczki imbiru
odrobina tłuszczu - u mnie maślany w aerozolu ( oleje w aerozolu fajnie zmiękczają warzywa... no i ma tylko 1 kalorie ; )) )
+ bułka i ulubione warzywa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Komosę ryżową przed gotowaniem dokładnie opłukać w zimnej wodzie a
następnie umieścić w rondelku, zalać 1 szklanka wody i gotować przez
około 15 minut ( quinoa musi wchłonąć całą wodę i pokazac białe ogonki
;) )
W międzyczasie obrać ząbki czosnku i cebule. Drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Kapustę czerwoną bardzo drobno posiekać i dodać do cebuli - dusić przez 10 minut. Po 5 minutach podlać1/4 szklanki wody . Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie dodać do kapusty. Całość dusić jeszcze 5 minut.
Czerwoną fasolę dość obficie opłukać pod zimną wodą a następnie dokładnie zblendować. Dodać kapustę, przyprawy : curry, sól, słodka i ostra papryka, pieprz czarny, imbir i zblendować raz jeszcze- -tym razem niezbyt dokładnie .
Do masy kapuściano-fasolowej dodać ugotowaną quinoe , pestki dyni i dokładnie wymieszać .
Z powstałej masy uformować kulki , delikatnie je spłaszczając tak by przypominały burgery ; ). Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub ułożyć je na papierze i piec w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Jak widać , nie jestem dobra w formowaniu kulek ; D
Smacznego ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz