SKŁADNIKI ( NA 8 PYSZNYCH BURGERÓW ) :
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
3 szklanki wody
1 mała cebula
5 pieczarek
1 szklanka grzybów mun ( przed namoczeniem )
3 małe marchewki
2 małe pietruszki
1/3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki słonecznika
3/4 szklanki posiekanego koperku
5 łyżeczek sosu sojowego
2 duże szczypty majeranku
3 łyżki pieprzu ziołowego
2 łyżki curry
1 łyżka słodkiej papryki
oliwa do nasmarowania blaszki i burgerów
4 listki laurowe
3 ząbki czosnku
SPOSÓB WYKONANIA :
Soczewice z listkami laurowymi zalać 3 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na mniejszym ogniu aż soczewica wchłonie całą wodę.
Posiekaną cebulę, pieczarki i grzyby mun dusić na małej ilości oliwy przez około 10 minut .
Wszystkie składniki łaczymy na patelni i dusimy jeszcze przez około 5 minut.
Gdy masa burgerowa lekko przestygnie dodajemy koperek, płatki owsiane, słonecznik i przyprawy ( sos sojowy,majeranek, curry, pieprz ziołowy i słodką papryke ) .Masę trzeba dokładnie wymieszać i wsadzamy do lodówki na 15 minut by masa zrobiła sie bardziej zwarta.
Po wyciągnięciu z lodówki masy formujemy małe kulki i kładziemy na blaszkę wysmarowną oliwą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez ok 30-35 minut . Po 15 minutach temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Przed pieczeniem burgery smarujemy oliwa by uzyskać chrupiącą skórkę.
I gotoweeeee ;)))))))))
Smacznego ;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz