https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

czwartek, 18 czerwca 2015

Najpyszniejsze wege burgery z czerwonej soczewicy i grzybów mun


SKŁADNIKI ( NA 8 PYSZNYCH BURGERÓW ) :


1,5 szklanki czerwonej soczewicy
3 szklanki wody
1 mała cebula
5 pieczarek
1 szklanka grzybów mun ( przed namoczeniem )
3 małe marchewki
2 małe pietruszki
1/3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki słonecznika
3/4 szklanki posiekanego koperku
5 łyżeczek sosu sojowego
2 duże szczypty majeranku
3 łyżki pieprzu ziołowego
2 łyżki curry
1 łyżka słodkiej papryki
oliwa do nasmarowania blaszki i burgerów
4 listki laurowe
3 ząbki czosnku


SPOSÓB WYKONANIA : 
Soczewice z listkami laurowymi zalać 3 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na mniejszym ogniu aż soczewica wchłonie całą wodę.




Posiekaną cebulę, pieczarki i grzyby mun dusić na małej ilości oliwy przez około 10 minut .




Obraną i starkowaną marchewke i pietruszke podsmażamy z wyciśnietym przez praskę czosnkiem.

Wszystkie składniki łaczymy na patelni i dusimy jeszcze przez około 5 minut. 



Gdy masa burgerowa lekko przestygnie dodajemy koperek, płatki owsiane, słonecznik i przyprawy ( sos sojowy,majeranek,  curry, pieprz ziołowy i słodką papryke ) .Masę trzeba dokładnie wymieszać  i wsadzamy do lodówki na 15 minut by masa zrobiła sie bardziej zwarta. 

Po wyciągnięciu z lodówki masy formujemy małe kulki i kładziemy na blaszkę wysmarowną oliwą. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez ok 30-35 minut . Po 15 minutach temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Przed pieczeniem burgery smarujemy oliwa by uzyskać chrupiącą skórkę. 

I gotoweeeee ;)))))))))
Smacznego ;))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz