SKŁADNIKI :
1 kg dyni
2 duże marchewki
3 małe ziemniaki
1 mały korzeń imbiru
4 małe goździki
sól,pieprz czarny, pieprz ziołowy, curry, czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki kolendry
pestki dyni- do posypania
1,5 litra wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Marchew, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dynie przepoławiamy na mniejsze części, wyciągamy pestki i kroimy pozostała część. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do poziomu warzyw ( około 1,5 litra wody ) i gotujemy. Po 15 minutach wrzucam obrany korzeń imbiru, goździki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i kolendrę. Całość gotuje jeszcze przez około 30 minut.
Wyciągam imbir, doprawiam pieprzem ziołowym, czerwoną papryką i curry . Blenduje i gotowe. Całość posypuje pestkami dyni.
smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz