https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

czwartek, 8 października 2015

Dyniowa zupa krem z imbirem i goździkami.


SKŁADNIKI :
1 kg dyni
2 duże marchewki
3 małe ziemniaki 
1 mały korzeń imbiru 
4 małe goździki 
sól,pieprz czarny, pieprz ziołowy, curry, czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki kolendry 
pestki dyni- do posypania 
1,5 litra wody 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Marchew, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dynie przepoławiamy na mniejsze części, wyciągamy pestki i kroimy pozostała część. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do poziomu warzyw ( około 1,5 litra wody ) i gotujemy. Po 15 minutach wrzucam obrany korzeń imbiru, goździki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i kolendrę. Całość gotuje jeszcze przez około 30 minut. 

Wyciągam imbir, doprawiam pieprzem ziołowym, czerwoną papryką i curry . Blenduje i gotowe. Całość posypuje pestkami dyni. 
smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz