https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

niedziela, 10 kwietnia 2016

Makaron z tuńczykiem, jarmużem i szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym

Wiecie jakie są najlepsze makarony ? 
  Takie , gdy w tym samym czasie jesteśmy w stanie ugotować makaron , zrobić do niego sos i otrzymać mega dobre, sycące danie na obiad ;)



SKŁADNIKI NA 2 PORCJĘ :

około 200 g makaronu ( najlepiej ciemnego )
2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( u mnie 2 x 160g )
2 średniej wielkości cebule
2-3 ząbki czosnku 
1 duża garść szpinaku baby
1 duża garść jarmużu
1/4 szklanki posiekanej natki z pietruszki 
1/3 szklanki wody 
2-3 łyżeczki  śmietanki ( ja użyłam sojowej ) 
sól, pieprz- do smaku 
odrobina tłuszczu 
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie . Cebulę z czosnkiem obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej iloścli tłuszczu. Dodać szpinak ( jeżeli są wielkie liście to poszarpać na mniejsze ), jarmuż i lekko przesmażyć . Tuńczyka odsączyć z zalewy i dodać do warzyw. Całość zalać wodą i poddusić przez 2-3 minutki. Dodać śmietankę i mieszać aż sos delikatnie zgęstnieje. Doprawić solą pieprzem, natka z pietruszki. 


Podać z ulubionym makaronem i voila ! 


Życzę smacznego ; ) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz