Wiecie jakie są najlepsze makarony ?
Takie , gdy w tym samym czasie jesteśmy w stanie ugotować makaron , zrobić do niego sos i otrzymać mega dobre, sycące danie na obiad ;)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJĘ :
około 200 g makaronu ( najlepiej ciemnego )
2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( u mnie 2 x 160g )
2 średniej wielkości cebule
2-3 ząbki czosnku
1 duża garść szpinaku baby
1 duża garść jarmużu
1/4 szklanki posiekanej natki z pietruszki
1/3 szklanki wody
2-3 łyżeczki śmietanki ( ja użyłam sojowej )
sól, pieprz- do smaku
odrobina tłuszczu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie . Cebulę z czosnkiem obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej iloścli tłuszczu. Dodać szpinak ( jeżeli są wielkie liście to poszarpać na mniejsze ), jarmuż i lekko przesmażyć . Tuńczyka odsączyć z zalewy i dodać do warzyw. Całość zalać wodą i poddusić przez 2-3 minutki. Dodać śmietankę i mieszać aż sos delikatnie zgęstnieje. Doprawić solą pieprzem, natka z pietruszki.
Podać z ulubionym makaronem i voila !
Życzę smacznego ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz