Pyszne, bardzo delikatne , wegetariańskie, z mega hiper dobrym farszem powodującym okropny bałagan w kuchni po całym gotowaniu i mogłabym tak wymieniać i wymieniać - czyyyyyli moje pierwsze w życiu gołąbki ; )
SKŁADNIKI NA ( nie mam pojęcia ile ) GOŁĄBKÓW - w zależności ile główek kapusty rozgotujecie, ile lisci rozerwiecie, ile przypalicie i ile gołąbków spadnie Wam na dywan ; ) .
Jeżeli ominiecie wszystkie wyżej wymienione podpunkty to wyjdzie około 12-14 gołąbeczków ;)
Mi wyszło 8 ;)
4 szalotki
6 ząbków czosnku
2 główki kapusty ( ja użyłam 2 małych włoskich ) - serio małych i serio włoskich ;)
około 350 g jarmużu
1 szklanka komosy ryżowej ( ja użyłam białej i czerwonej )
oliwa z oliwek
2,5-3 szklanki bulionu grzybowego
1 bardzo spory pęczek koperku
sól
pieprz czarny i ziołowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Szalotkę i czosnek obrać, drobno pociekać a następnie zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu.
Liście kapusty sparzyć kilka minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie lub przelać wrzątkiem ( nie, nie gotować ) . Ja wybrałam 2 wersję ponieważ jestem mistrzem w rozgotowywaniu warzyw ;) . Liście ostudzić, osuszyć i wyciać grubsze nerwy .
Do zeszklonej szalotki i czosnku dodać jarmuż i dusić przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Ziarna komosy należy dobrze wypłukać pod zimną wodą a następnie gotować przez około 10 minut w proporcji 1:2 ( 1 szklanka komosy, 2 szklanki wody ). Po ugotowaniu dodać do jarmużu i dusić jeszcze przez 2 minutki. Ściagnąć z palnika, przyprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym , dużą ilością posiekanego koperku i wszystko dokładnie wymieszać.
OK ! czas na zawijanie ;) 1,5 -2 łyżki farszu nałożyć na środek liścia kapusty i zawijamy - na początek dół, boki i góra .
Na dno patelni lub garnka ułożyć liście kapusty, a na liściach gołąbki
Ułożyć pomiedzy gołąbki koperek, zalać bulionem grzybowym i całość przykryć liśćmi kapusty.
Wstawić na mały ogień, zagotować i gotować przez około 50-60 minut.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz