https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

piątek, 20 maja 2016

Wegetariańskie gołąbki z jarmużem i komosą ryżową ( quinoa )

Pyszne, bardzo delikatne , wegetariańskie, z mega hiper dobrym farszem powodującym okropny bałagan w kuchni po całym gotowaniu  i mogłabym tak wymieniać i wymieniać - czyyyyyli moje pierwsze w życiu  gołąbki ; ) 


SKŁADNIKI NA ( nie mam pojęcia ile ) GOŁĄBKÓW - w zależności ile główek kapusty rozgotujecie, ile lisci rozerwiecie, ile przypalicie i ile gołąbków spadnie Wam na dywan ; ) .
Jeżeli ominiecie wszystkie wyżej wymienione podpunkty to wyjdzie około 12-14 gołąbeczków ;)

 Mi wyszło 8 ;)

 4 szalotki
6 ząbków czosnku
2 główki kapusty ( ja użyłam 2 małych włoskich ) - serio małych i serio włoskich ;)
około 350 g jarmużu 
1 szklanka komosy ryżowej ( ja użyłam białej i czerwonej )
oliwa z oliwek
2,5-3 szklanki bulionu grzybowego 
1 bardzo spory pęczek koperku 
sól
pieprz czarny i ziołowy 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Szalotkę i czosnek obrać, drobno pociekać a następnie zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu.

Liście kapusty sparzyć kilka minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie lub przelać wrzątkiem ( nie, nie gotować ) . Ja wybrałam 2 wersję ponieważ jestem mistrzem w rozgotowywaniu warzyw  ;) . Liście ostudzić, osuszyć i wyciać grubsze nerwy . 

Do zeszklonej szalotki i czosnku dodać jarmuż i dusić przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Ziarna komosy należy dobrze wypłukać pod zimną wodą a następnie gotować przez około 10 minut w proporcji 1:2 ( 1 szklanka komosy, 2 szklanki wody ). Po ugotowaniu dodać do jarmużu i dusić jeszcze przez 2 minutki. Ściagnąć z palnika, przyprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym , dużą ilością posiekanego koperku i wszystko dokładnie wymieszać. 

OK ! czas na zawijanie ;) 1,5 -2 łyżki farszu nałożyć na środek liścia kapusty i zawijamy - na początek dół, boki i góra . 

Ziarna komosy należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej, bo zaledwie 10-15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-komosy-ryzowej_34744.html

 Na dno patelni lub garnka ułożyć liście kapusty, a na liściach gołąbki 

Ułożyć pomiedzy gołąbki koperek, zalać bulionem grzybowym i całość przykryć liśćmi kapusty. 

Wstawić na mały ogień, zagotować i gotować przez około 50-60 minut. 

 Smacznego ;)
Ziarna komosy należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej, bo zaledwie 10-15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-komosy-ryzowej_34744.html

Ziarna komosy należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej, bo zaledwie 10-15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-komosy-ryzowej_34744.html
Ziarna komosy należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej, bo zaledwie 10-15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-komosy-ryzowej_34744.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz