Składniki :
Ja lubię jak wywar ma bardzo dużo warzyw bo kocham je później wyjadać , a że jestem wegetarianką to czymś najeść się muszę ; D a więc :
* 10 marchewek
* 4 pietruszki
* 2-3 pory
* 1 bardzo duży seler
* 2 pęczki natki pietruszki
* 1 mała cebulka
* 5 listków laurowych
* sól i pieprz do smaku
* 2 litry wody
* 2 puszki pomidorów ( ja używam tych posiekanych )
* 1 passata pomidorowa ( ja polecam tą z Lidla , któa ma naprawdę fajny skład i aż 720 ml )
* 1 puree z pomidora ( również Lidl - 200 g )
* 2 litry wody
Dodatkowo :
* pietruszka do posypania
*makaron lub ryż , ja zdecydowanie wybieram makaron <3
Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa ( marchewka, pietruszka korzeń i nać , por, seler , przypalona cebula ) . Udało mi się kupić piękne młode marchewki więc nie musiałam ich obierać , a ich smak był obłędny <3 . Dodać kilka listków laurowych i ziela angielskiego , następnie zalać wodą i gotować na wolnym ogniu ( ja nie przepadam za przegotowanymi warzywami więc radzę Wam tego pilnować - pamiętajcie, że warzywa al dente mają niższy indeks glikemiczny ). 2 litry wody to zdecydowanie maksimum, które powinniśmy dodać ponieważ warzywa zawierają dużą ilość wody i podczas gotowania puszczają dużo soków a chcemy zupę nie lurę ; ) Po około 45 minutach gotowania dodać wszystkie pomidory ( naprawdę polecam użyć pomidorów z puszki tych posiekanych bo podczas jedzenia kawałki pomidorów fajnie podkręcają smak zupy ) doprawić solą i pieprzem.
Podawać z makaronem i ogromną ilością posiekanej natki pietruszki <3 . Talerz takiej pysznej zupy zawsze robi mi lepiej mi na serduszku gdy strasznie tęsknie za domem ;)
# Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz