Składniki :
* 5 dużych buraków
* 2 ząbki czosnku
* 3 cm kawałek imbiru
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 1 duża puszka mleka kokosowego
* woda ( około 2 cm ponad buraki )
* sól, pieprz do smaku
* 4 łyżki soku z limonki
* maluteńki kawałek papryczki chilli bez pestek
* dodatkowo koperek lub pietruszka do posypania , pokrojony w paseczki burak, i kleks śmietany
Buraki obrać i owinąć w folię a następnie upiec w 200-220 stopniach przez ok godzinę ( sprawdzić patyczkiem czy są miękkie ) . Na oliwie podsmażyć posiekaną papryczkę chilli, czosnek i imbir. Dodać upieczone, pokrojone w kostkę buraki i zalać wodą. Zagotowwać, dolać mleko kokosowe i gotować przez 15-20 minut. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki i dokładnie zblendować. I tak oto powstał garnek pysznego, delikatnego kremu buraczkowego zaostrzonego nutą imbiru.
Na górę kleks śmietany, koperek, pokrojone buraczki i gotowe ; )
#Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz