SKŁADNIKI :
* 2 bardzo duże białe cebulki
* 2 duże łyżki masełka ( u mnie niezmiennie lekkosolony lurpak )
* 1 kg ziemniaków
* 1 por
* woda ( 2-3 cm ponad ziemniaki )
* sól
* pieprz
* szczypta papryki wędzonej
* szczypta gałki muszkatałowej
* 2 ząbki czosnku
Dodatkowo :
* śmietana
*koperek
* grzanki
Ziemniaki i cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę ( nie trzeba sie specjalnie przejmować kształtem i tak później wszystko będzie zblendowane ) . Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Na roztopionym masełku podsmażyć kolejno cebulkę ,czosnek i ziemniaki ( dłługość smażenia nie powinna trwać więcej niż 3 minuty by masło nie zaczęło się palić ) . Całość zalać wodą (około 2-3 cm ponad ziemniaki ) . Posolić 2 płaskimi łyżeczkami soli i zagotować na wolnym ogniu. Por umyć, obrać a następnie posiekać w cieniutkie piórka i dodać z 5 minut przed końcem gotowania. Całość dokłądnie zblendować na jednolity krem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem , szczyptą papryki wędzonej i gałki muszkatałowej. Dodatkowo kleks śmietany, szczypta koperku, grzanki i voila ; ) . Jeśli mam być szczera to jestem w ogromnym szoku jak dobry wyszedł ten krem z dosłownie dwóch składników ;)
Kochani, nie bójmy się jeść ziemniaków ! Przez niektórych ziemniaki uważane są bezwartościowe i tłuczące - nic bardziej mylnego ! Sa niskokaloryczne ( 100 g- 60-70kcal ) , zawierają dużo witamin ( zwłaszcza witataminę C i beta-karotenu ) . Dodatkowo duża ilość potasu w ziemniakach obniża ciśnienie krwi ; )
#Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz