https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

niedziela, 5 sierpnia 2018

2 opcje na super śniadanie


Śniadanie to zdecydowanie mój najulubieńszy posiłek w ciągu dnia <3 . Jestem osobą , która kocha poranki tak samo jak kocha śniadania , a jeszcze bardziej ich celebrowanie . Podobno najlepsze śniadanie to białkowo - tłuszczowe , a jakie musi być ? Duże, pyszne, dobrze zblilansowane i najlepiej by nie zabierało nam dużo czasu na przygotowanie . To do dzieła !

1. Pieczone szparagi z awokado, granatem, serem kozim i sosem tahini 

To śniadanie totalnie skradło moje serce <3. Jest pyszne , jest szybkie i na maksa pożywne !
Jeżeli nie jesteście miłośnikami sera koziego, równie dobrze sprawdzi się tu ser feta lub mozzarella. Można dodać kawałki wędzonego łososia, jajko - bawcie się tym i kombinujcie ;)




Składniki :

* 6 szparagów 
* 1/2 avocado 
* 2 łyżki pokruszonego sera koziego 
* 5 listków mięty 
* 2 łyżki pestek granatu+ odrobina soku 
* 1 łyżka tahini 
* sól, pieprz do smaku 
* 1 łyżka kiełków brokuła 

Do nagrzanego do 250 st.C piekarnika wkładamy szparagi i pieczemy dosłownie 5 minut ( pieczone szparagi mają pyszny orzechowy smak ) . Awokado przekroić na pół , wyciągnąć pestkę a następnie pokroić w kostkę. Miętę posiekać , a ser kozi pokruszyć. Granat przekroić na pół i wydłubać pestki a  3 soku dodać do 1 łyżki tahini i wymieszać. Na talerzu ułożyć szparagi oraz resztę składników . Posypać delikatnie solą , pieprzem i gotowe ;) 

2 . Bubble and squeak ( inaczej ) 
Bubble and squeak pierwszy raz jadłam u siebie w pracy i ani troche nie skradło moich kubków smakowych. Była to klasyczna wersja z kapusty, pora i puree z ziemniaka . Moja wersja ma zupełnie inny smak dzięki słodkim ziemniaczkom w wędzonej papryce <3 Duża ilość kminku i delikatny smak oleju kokosowego też robi swoje <3

 Składniki :
* 1 łyżka oliwy z oliwek 
* olej kokosowy ( ja użyłąm tego w aerozolu - powiedzmy 2 psiknięcia )
* 2 szalotki 
* 3 garście jarmużu 
* 1 średni batat 
* 1,5 łyżeczki wędzonej papryki 
* 2 łyżeczki kminku 
* sól, pieprz do smaku 
* 2 łyżki mieszanki nasion ( u mnie sezam, nasiona słonecznika i dyni , jagody goi ) 
* 1 jajko w koszulce 

Bataty obrać, pokroić w większą kostkę i gotować przez około 7 minut od momentu zagotowania wody . Szalotkę obrać, posiekać w piórka a następnie zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać posiekany jarmuż , kminek , olej kokosowy i chwilę przesmażyć ( uważajcie by nie przesmażyć by nie powstała mamałyga ) . Gdy ziemniaki będą już ugotowane należy je obtoczyć w papryce wędzonej a następnie przesmażyć na suchej patelni by zrobiły się bardziej chrupiące ( możecie zrobić to również w piekarniku . Następnie wszystko dokładnie wymieszać , doprawić solą i pieprzem, posypać nasionami i gotowe ; ) . Polecam podać z jajkiem w koszulce ; ) 

Zdaję sobie z tego sprawę jak bardzo nieregularnie tutaj umieszczam przepisy ale mam nadzieję , że  te dwie opcję śniadaniowe chociaż troszkę umilą Wam , któryś z poranków 
BUziaki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz