Śniadanie to zdecydowanie mój najulubieńszy posiłek w ciągu dnia <3 . Jestem osobą , która kocha poranki tak samo jak kocha śniadania , a jeszcze bardziej ich celebrowanie . Podobno najlepsze śniadanie to białkowo - tłuszczowe , a jakie musi być ? Duże, pyszne, dobrze zblilansowane i najlepiej by nie zabierało nam dużo czasu na przygotowanie . To do dzieła !
1. Pieczone szparagi z awokado, granatem, serem kozim i sosem tahini
To śniadanie totalnie skradło moje serce <3. Jest pyszne , jest szybkie i na maksa pożywne !
Jeżeli nie jesteście miłośnikami sera koziego, równie dobrze sprawdzi się tu ser feta lub mozzarella. Można dodać kawałki wędzonego łososia, jajko - bawcie się tym i kombinujcie ;)
Składniki :
* 6 szparagów
* 1/2 avocado
* 2 łyżki pokruszonego sera koziego
* 5 listków mięty
* 2 łyżki pestek granatu+ odrobina soku
* 1 łyżka tahini
* sól, pieprz do smaku
* 1 łyżka kiełków brokuła
Do nagrzanego do 250 st.C piekarnika wkładamy szparagi i pieczemy dosłownie 5 minut ( pieczone szparagi mają pyszny orzechowy smak ) . Awokado przekroić na pół , wyciągnąć pestkę a następnie pokroić w kostkę. Miętę posiekać , a ser kozi pokruszyć. Granat przekroić na pół i wydłubać pestki a 3 soku dodać do 1 łyżki tahini i wymieszać. Na talerzu ułożyć szparagi oraz resztę składników . Posypać delikatnie solą , pieprzem i gotowe ;)
2 . Bubble and squeak ( inaczej )
Bubble and squeak pierwszy raz jadłam u siebie w pracy i ani troche nie skradło moich kubków smakowych. Była to klasyczna wersja z kapusty, pora i puree z ziemniaka . Moja wersja ma zupełnie inny smak dzięki słodkim ziemniaczkom w wędzonej papryce <3 Duża ilość kminku i delikatny smak oleju kokosowego też robi swoje <3
Składniki :
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* olej kokosowy ( ja użyłąm tego w aerozolu - powiedzmy 2 psiknięcia )
* 2 szalotki
* 3 garście jarmużu
* 1 średni batat
* 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
* 2 łyżeczki kminku
* sól, pieprz do smaku
* 2 łyżki mieszanki nasion ( u mnie sezam, nasiona słonecznika i dyni , jagody goi )
* 1 jajko w koszulce
Bataty obrać, pokroić w większą kostkę i gotować przez około 7 minut od momentu zagotowania wody . Szalotkę obrać, posiekać w piórka a następnie zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać posiekany jarmuż , kminek , olej kokosowy i chwilę przesmażyć ( uważajcie by nie przesmażyć by nie powstała mamałyga ) . Gdy ziemniaki będą już ugotowane należy je obtoczyć w papryce wędzonej a następnie przesmażyć na suchej patelni by zrobiły się bardziej chrupiące ( możecie zrobić to również w piekarniku . Następnie wszystko dokładnie wymieszać , doprawić solą i pieprzem, posypać nasionami i gotowe ; ) . Polecam podać z jajkiem w koszulce ; )
BUziaki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz