https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

piątek, 30 marca 2018

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Pokaże Wam jak zrobić najpyszniejszy farsz z kaszy jaglanej i pomidorów , który jest bardzo uniwersalny i sprawdzi się w wielu formach . Mowa oczywiście o kaszy jaglanej, królowej kasz , która działa między innymi oczyszczająco z toksyn, antydepresyjnie oraz antyrakowo. Dodatkowo wzmacnia stawy, włosy, paznokcie. Zawiera witaminy z grupy B, aminokwasy oraz minerały. Dość często spotykałam się z opinią, że kasza jaglana jest niesmaczna ze względu na smak goryczki oraz na papkowatą konsystencję . Nie ukrywam, że ugotowanie sypkiej kaszy wcale nie jest takie łatwe jak mogłoby się wydawać. Pocieszę Was tym, że do tego przepisu jej sypkość w ogóle nie jest potrzebna; ). Jedyne o czym trzeba pamiętać to dokładne opłukanie jej pod zimną wodą przez około 5 minut.



SKŁADNIKI : 
* 3 bakłażany 
* 200g kaszy jaglanej 
* 2 mniejsze cebulki 
* 200g  pieczarek 
* 20 g suszonych pomidorów + zalewa 
* sól , pieprz do smaku 
* szczypta suszonych płatków chilli 
* ja dodatkowo użyłam oczywiście mojej ukochanej przyprawy z suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki ale jeżeli nie macie to dodajcie po prostu szczyptę czarnuszki i 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę  . 
 * oliwa 
* 6 pomidorków koktajlowych 
* 1 łyżeczka świeżego posiekanego rozmarynu 

Przepłukaną kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu (gotować oczywiście bez woreczków ). Na oliwie zeszklić cebulki pokrojone w piórka a po chwili dodać posiekane pieczarki i smażyć z 3 minuty. Dodać posiekane pomidory ( zwykłe i suszone ) , podlać odrobiną oleju z suszonych pomidorów i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać odcedzoną kaszę jaglaną, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą z czarnuszki i czosnku , płatkami chilli oraz rozmarynem, wszystko dokładnie wymieszać i gotowe. 

Uwielbiam prostotę tego farszu dlatego, że po zblendowaniu go mamy ekstra ,pyszne, zdrowe smarowidło na kanapkę (naprawdę polecam to spróbować ) . Świetnie nadaje też się do lunch boxu do pracy ( ale wtedy polecam popracowac jednak na ta sypkością ) :). 



Do faszerowania musimy wydobyć z bakłażana miąższ i pozbawić go goryczki . W tym celu bakłażana należy przeciąć na pół (wzdłuż ) , naciąć miąższ ostrym nożem w formie kwadratów ( nie za glęboko) i wyciągnąć cały miąższ. Bakłażana posolić z 2 stron i odstawić na 30 minut. PO upływie czasu spłukujemy bakłażana i suszymy czystym ręcznikiem.  Bakłażany  ( jeszcze nie nafaszerowane, owinięte w folię aluminiową ) włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C . i piec przez około 20 minut . Po 20 minutach zmniejszyć temperature piekarnika na 180 i nafaszerować bakłażany kaszą. Następnie piec przez kolejne 15-20 minut w 180st.c juz bez folii aluminiowej. Pod koniec pieczenia można posypać parmezanem. 




# Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz