SKŁADNIKI :
* 3 bakłażany
* 200g kaszy jaglanej
* 2 mniejsze cebulki
* 200g pieczarek
* 20 g suszonych pomidorów + zalewa
* sól , pieprz do smaku
* szczypta suszonych płatków chilli
* ja dodatkowo użyłam oczywiście mojej ukochanej przyprawy z suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki ale jeżeli nie macie to dodajcie po prostu szczyptę czarnuszki i 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę .
* oliwa
* 6 pomidorków koktajlowych
* 1 łyżeczka świeżego posiekanego rozmarynu
Przepłukaną kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu (gotować oczywiście bez woreczków ). Na oliwie zeszklić cebulki pokrojone w piórka a po chwili dodać posiekane pieczarki i smażyć z 3 minuty. Dodać posiekane pomidory ( zwykłe i suszone ) , podlać odrobiną oleju z suszonych pomidorów i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać odcedzoną kaszę jaglaną, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą z czarnuszki i czosnku , płatkami chilli oraz rozmarynem, wszystko dokładnie wymieszać i gotowe.
Uwielbiam prostotę tego farszu dlatego, że po zblendowaniu go mamy ekstra ,pyszne, zdrowe smarowidło na kanapkę (naprawdę polecam to spróbować ) . Świetnie nadaje też się do lunch boxu do pracy ( ale wtedy polecam popracowac jednak na ta sypkością ) :).
Do faszerowania musimy wydobyć z bakłażana miąższ i pozbawić go goryczki . W tym celu bakłażana należy przeciąć na pół (wzdłuż ) , naciąć miąższ ostrym nożem w formie kwadratów ( nie za glęboko) i wyciągnąć cały miąższ. Bakłażana posolić z 2 stron i odstawić na 30 minut. PO upływie czasu spłukujemy bakłażana i suszymy czystym ręcznikiem. Bakłażany ( jeszcze nie nafaszerowane, owinięte w folię aluminiową ) włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C . i piec przez około 20 minut . Po 20 minutach zmniejszyć temperature piekarnika na 180 i nafaszerować bakłażany kaszą. Następnie piec przez kolejne 15-20 minut w 180st.c juz bez folii aluminiowej. Pod koniec pieczenia można posypać parmezanem.
# Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz