https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

piątek, 16 marca 2018

Chałwowo-kawowy cieciornik

POdobno wczoraj był dzień cukiernika więc z tej okazji wrzucam nowy przepis na cieciornik ( sernik z ciecierzycy ) o smaku chałwy i kawy z pysznym daktylowym bezglutenowym spodem . Zachęcać dalej ?; ) 




Spód :
 * 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
 * 100 ml syropy z agawy lub syropu daktylowego 
 * 200 g mąki gryczanej ( orzechowa też będzie spoko ) 
 * 50 ml bardzo mocnej kawy 
 * 1 duża łyżeczka przyprawy pierniczkowej 
 * kilka kropli olejku migdałowego 
 * 120-130 g płatków owsianych bezglutenowych 
 *  szczypta soli 

Wszystkie składniki ugniatam na jednolitą masę a następnie przekładam do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem ( użyłąm tortownicy o średnicy 22 cm ) . Dno wykładam na grubość ok 2-3 cm a brzegi tyle na ile starczy Wam ciasta ( w zależności od tego jaką średnicę ma Wasza tortownica ) . Do piekarnika nagrzanego na 170 st.C i pieczemy  15-17 . Nie przejmować się jeżeli forma ciasta wydaję się Wam ''nieupieczona " i nie przetrzymywać dłużej w piekarniku  bo ciasto po leżakowaniu w lodówce stwardnieje. 

Masa chałwowo- kawowa :

*350 g ugotowanej ciecierzycy surowej lub 2 puszki już ugotwanej ( ja użyłam z puszki - pamiętać by dokładnie opłukać ją z zalewy pod zimną wodą ) 
*  1 duża szklanka daktyli ( ja użyłam suszonych wcześniej namoczonych w gorącej wodzie, daktyle bez pestek ) 
* 3/4 szklanki tahini 
* 4 łyżki kakao
* 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego 
* 5 łyżek mocnej kawy 
* sok z połowki cytryny 
* 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 
* szczypta soli 
* syrop z agawy lub syrop daktylowy (i tutaj to Wasza decyzja jak bardzo słodki chcecie krem , ja użyłam 3/4 szklanki syropu z agawy . Nie bać się , próbować i dostostować do swojego podniebienia ) * 100 g orzechów  z grubsza posiekanych ( obojętnie jakich ) - u mnie brazylijskie 

Wszystkie składniki ( oprócz skórki z cytryny i orzechów )   blendujemy bardzo dokładnie ( i to jest najtrudniejsza czynnosć w wykonaniu całego ciasta ) na jednolitą masę, dodajemy orzechy i tartą skórkę i mieszamy łyżką. Masę przelewamy na wystudzony spód ciasta. 
+ jeżeli Wasz blender ma problem by zblendować wszystkie składniki bo masa jest zbyt gęsta dolejcie trochę oleju kokosowego lub kawy 

Dodatkowo można zrobić polewę umieszczając w rondelku 
* 100 g gorzkiej czekolady ( minimim 70 % kakao ) 
* 40 ml mleka roślinnego 
Skladniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie polewamy cieciornik. 

Ciasto wkładamy na noc do lodóki  ( a tak serio to 2-3 godziny wystarczą ) i... zajadamy się pysznym glutenfree, dairyfree i wszystko free sernikiem z cieciorki ; )) 


ps. Swoją dłuuuuuuugą nieobecność wytłumaczę tym by zrobić krok naprzód trzeba zrobić 2 w tył ; ) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz