Spód :
* 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
* 100 ml syropy z agawy lub syropu daktylowego
* 200 g mąki gryczanej ( orzechowa też będzie spoko )
* 50 ml bardzo mocnej kawy
* 1 duża łyżeczka przyprawy pierniczkowej
* kilka kropli olejku migdałowego
* 120-130 g płatków owsianych bezglutenowych
* szczypta soli
Wszystkie składniki ugniatam na jednolitą masę a następnie przekładam do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem ( użyłąm tortownicy o średnicy 22 cm ) . Dno wykładam na grubość ok 2-3 cm a brzegi tyle na ile starczy Wam ciasta ( w zależności od tego jaką średnicę ma Wasza tortownica ) . Do piekarnika nagrzanego na 170 st.C i pieczemy 15-17 . Nie przejmować się jeżeli forma ciasta wydaję się Wam ''nieupieczona " i nie przetrzymywać dłużej w piekarniku bo ciasto po leżakowaniu w lodówce stwardnieje.
Masa chałwowo- kawowa :
*350 g ugotowanej ciecierzycy surowej lub 2 puszki już ugotwanej ( ja użyłam z puszki - pamiętać by dokładnie opłukać ją z zalewy pod zimną wodą )
* 1 duża szklanka daktyli ( ja użyłam suszonych wcześniej namoczonych w gorącej wodzie, daktyle bez pestek )
* 3/4 szklanki tahini
* 4 łyżki kakao
* 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego
* 5 łyżek mocnej kawy
* sok z połowki cytryny
* 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
* szczypta soli
* syrop z agawy lub syrop daktylowy (i tutaj to Wasza decyzja jak bardzo słodki chcecie krem , ja użyłam 3/4 szklanki syropu z agawy . Nie bać się , próbować i dostostować do swojego podniebienia ) * 100 g orzechów z grubsza posiekanych ( obojętnie jakich ) - u mnie brazylijskie
Wszystkie składniki ( oprócz skórki z cytryny i orzechów ) blendujemy bardzo dokładnie ( i to jest najtrudniejsza czynnosć w wykonaniu całego ciasta ) na jednolitą masę, dodajemy orzechy i tartą skórkę i mieszamy łyżką. Masę przelewamy na wystudzony spód ciasta.
+ jeżeli Wasz blender ma problem by zblendować wszystkie składniki bo masa jest zbyt gęsta dolejcie trochę oleju kokosowego lub kawy
Dodatkowo można zrobić polewę umieszczając w rondelku
* 100 g gorzkiej czekolady ( minimim 70 % kakao )
* 40 ml mleka roślinnego
Skladniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie polewamy cieciornik.
Ciasto wkładamy na noc do lodóki ( a tak serio to 2-3 godziny wystarczą ) i... zajadamy się pysznym glutenfree, dairyfree i wszystko free sernikiem z cieciorki ; ))
ps. Swoją dłuuuuuuugą nieobecność wytłumaczę tym by zrobić krok naprzód trzeba zrobić 2 w tył ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz