https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

piątek, 23 marca 2018

Buraczkowe risotto z suszonymi borowikami, chrupiącym jarmużem i świeżym koprem

Podstawą prawdziwego klasycznego risotto jest dobry ryż , dobry bulion I dobre białe wino ( a najlepiej duża jego ilość ;p ). Ale wierzcie mi, risotto na grzybowym bulionie, podlewane dobrym czerwonym winem z masą suszonych borowików I pysznych buraków a do tego posypane świeżym koprem i jarmużem  jest jeszcze lepsze; )


Składniki :
* 4 szalotki 
* 300 g suszonych borowików lub innych leśnych grzybów
* 3 mniejsze buraki ( ja użyłam już ugotowanych ) 
* 1 szklanka jarmużu 
* 200 wytrawnego czerwonego wina 
* 400 ml wody po moczeniu grzybów 
* 1 garstka świeżego kopru 
* 3 łyżki oliwy z oliwek 
* sól, pieprz do smaku 
* 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
* 2 ząbki czosnku 
* 2 szklanki risotto 
* 2 liście laurowe 
* tarty parmezan 
* 2 łyżki masła ( u mnie niezmiennie lekko solone <3 ) 



Suszone grzyby wypłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą a następnie zalać świeżą wodą I moczyć przez minimum godzinę. 
Na oliwie zeszklić posiekane w piórka szalotki, dodać risotto , zalać wodą po grzybach I gotować przez 3 minuty. Dodać posiekane, wcześniej odsączone z wody suszone grzyby, starte na tarce o grubych oczkach buraczki,  masło, listki laurowe  I gotować około 5 minut. Następnie zalać czerwonym wytrawnym winem I gotować 7-10 minut od czasu do czasu mieszając  . Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek rzymski, sól, pieprz do smaku I gotować ostatnie 5 minut. Całość posypać parmezanem, który jest uznawany za jeden z najzdrowszych serów ( świetnie się sprawdza u osób słabo tolerujących laktozę , ponieważ zawiera jej śladowe ilości ) . Jeszcze raz świeży koper i gotowe ; ) 



#Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz