Składniki :
* 4 szalotki
* 300 g suszonych borowików lub innych leśnych grzybów
* 3 mniejsze buraki ( ja użyłam już ugotowanych )
* 1 szklanka jarmużu
* 200 wytrawnego czerwonego wina
* 400 ml wody po moczeniu grzybów
* 1 garstka świeżego kopru
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz do smaku
* 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
* 2 ząbki czosnku
* 2 szklanki risotto
* 2 liście laurowe
* tarty parmezan
* 2 łyżki masła ( u mnie niezmiennie lekko solone <3 )
Suszone grzyby wypłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą a następnie zalać świeżą wodą I moczyć przez minimum godzinę.
Na oliwie zeszklić posiekane w piórka szalotki, dodać risotto , zalać wodą po grzybach I gotować przez 3 minuty. Dodać posiekane, wcześniej odsączone z wody suszone grzyby, starte na tarce o grubych oczkach buraczki, masło, listki laurowe I gotować około 5 minut. Następnie zalać czerwonym wytrawnym winem I gotować 7-10 minut od czasu do czasu mieszając . Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek rzymski, sól, pieprz do smaku I gotować ostatnie 5 minut. Całość posypać parmezanem, który jest uznawany za jeden z najzdrowszych serów ( świetnie się sprawdza u osób słabo tolerujących laktozę , ponieważ zawiera jej śladowe ilości ) . Jeszcze raz świeży koper i gotowe ; )
#Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz