Nie mam zielonego pojęcia dlaczego wczesniej nie wstawiłam przepisu na te babeczki. Są przepyszne ! Zdrowe, szybkie w przygotowaniu, sycące i pamiętam , że idealne by zabrać ze soba na studia w pudełeczko ; ) Więc ja Runo - bardzo polecam ; )
SKŁADNIKI NA 9 MUFFINEK :
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka wody
1 duży banan
4 łyżki syropu z daktylii ( można użyć również z agawy lub miodu )
1/2 szklanki płatków owsianych
2 jajka
i inwencja twórcza ! Można wrzucić orzechy, migdały, kawałki czekolady,. Ja użyłam przyprawy piernikowej ( 1 łyżeczka ) i suszonych śliwek ( 10 sztuk ) przez co moje soczewicowe babeczki smakowały jak piernik ze śliwką. I to taki solidny piernik ; )
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki migdałowej ( lub inna bezglutenowa )
1/4 szklanki mleka roślinnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Soczewicę zalać szklanką wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 10 minut ( musi wchłonąć cała wodę ) a następnie odstawić do ostygnięcia.
W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki : płatki owsiane, mąka migdałowa, kakao, przyprawa piernikowa i proszek do pieczenia
A w drugiej misce wszystkie mokre składniki : soczewica , banan , jajka, syrop daktylowy, mleko roślinne a nastepnie dokładnie zblendować.
Śliwki pokroić na małe kawałki
Obie masy dokładnie wymieszać razem ze śliwkami ( nie blendować ) . Foremki do muffinek napełnić do 3/4 wysokości .
I piec w piakerniku przez 25-30 minut w 180 stopniach ; )
Są jeszcze w wersji bez kakao z migdałami
Smacznego ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz