SKŁADNIKI NA 2 PORCJĘ :
10-12 pomidorków koktajlowych ( lub 3 pomidory średniej wielkości )
1 cebula
3 spore ząbki czosnku
1/4 opakowania serka pleśniowego Brie ( około 30 g )
3 spore garście szpinaku baby
2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/3 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
około 200 g makaronu ( najlepiej typu spaghetti )
2 łyżki oleju ( u mnie jak zwykle sezamowy )
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Najłatwiejszy, najpyszniejszy, najszybszy . SERIO- w czasie gdy gotuje sie makaron zrobimy cały sos ! Cebulę z czosnkiem obrać, posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Wrzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i dusić przez 3 minuty.
Dodać pokrojny w kostkę serek pleśniowy, szpinak baby,natkę pietruszki, smażyć przez 3 minuty a następnie zalać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 5 minut.
Dodać jogurt grecki lub śmietankę ( ja jednak polecam śmietankę ) , doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz ostrą papryką, zamieszać i podać z makaronem .
Gotowe ; )
A na drugiej patelni podsmażam boczek i nawet mięsożerca jest zadowolony ; )
Smacznego ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz