SKŁADNIKI NA 12 PYSZNYCH CIASTECZEK- BEZ CUKRU :
3 banany średniej wielkości
2 jabłka
świeże lub suszone daktyle ( ja dałam 5 bo tylko tyle posiadałam ale zdecydowanie można dać więcej)
3-4 łyżki syropu daktylowego ( można również użyć z agawy, miodu lub po prostu cukru )
1 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mąki migdałowej ( lub innej bezglutenowej )
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżećzki rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
W misce łączymy banany rozgniecione widelcem, jabłka starkowane na tarce o grubych oczkach ( wcześniej oczywiście obrane ) , pokrojone na malutkie kawałki daktyle ( uważać na pestki - niee, wcale nie zrobiłam ciasteczka z pestką ), syrop daktylowy , płatki owsiane, mąka bezglutenowa, proszek do pieczenia, rozpuszczony olej kokosowy oraz cynamon. Czyli po prostu wszystkie składniki ; )
Wszystko dokładnie z sobą mieszamy , tak by powstała jednolita, dość zwarta masa .
Na blaszce wyłożonej papierem układamy ciasteczka. Ciasto jest dość mokre więc nie da sie urofmować kulek w dłoni- nabrać wielką łyżkę ciasta, położyć na papier i uformowac ciasteczko o grubości około 1 cm .
Piec w piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 5 minut obrócić ciasteczka na drugą stronę. Są dość miękkie i mokre ale nie zostawiać ich w piekarniku, aż stwardnieją. Jak ostygną będą twarde ; )
Smacznego ; )
Tak...
ja czekałam, aż stwardnieją ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz