By kapuśniak wyszedł idealny , musi być kwaśny, zrobiony na wędzonce ( nawet ten wegetariański ), no i koniecznie zakończony zasmażka ! Mój właśnie taki jest ; )
SKŁANIKI :
1 cebula
1 cebula
3 marchewki
2 pietruszki ( korzeń )
1 por
1/2 selera
500 g kapusty kiszonej ( najlepiej z tartą marchewką )
100 g suszonych grzybów
1 opakowanie wędzonego tofu ( u mnie 150 g )
2 litry zimnej wody
2 ziemniaki
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól, pieprz - do smaku
1,5 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki majeranku
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 szklanki natki pietruszki
zasmażka - 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na minimum 3 godziny.
Cebulę, czosnek obrać, pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy cebula z czosnkiem zarumieni sie, włożyć do garnka umytą i obraną ( ale nie pokrojoną włoszczyzne - marchew, pietruszka, seler i por ). Zalać 2 litrami zimnej wody i wrzucić ziele angielskie oraz liść laurowy. Wywar gotować przez około 25 minut - aż warzywa zmiękną. Gdy zmiękną , wyłożyć warzywa i odłożyć na bok
Kapustę drobno posiekać i opłukać jeżeli ma goryczkowaty smak. Przełożyć na patelnie,dodać pokrojone w kosteczkę grzyby, doprawić wędzoną papryką, kminkiem, zalać wodą do poziomu kapusty ( okolo 0,5 litra ) i dusić przez 30 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotowac w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Tofu odcedzić z zalewy i pokroic w kostke. Warzywa z wywaru również pokroić w kostkę- oprócz selera i pora ( można zjeść w całości ) . Po 30 minutach kapustę z grzybami przełożyć do wywaru i gotować 25-30 minut. Na ostatnie 5 minut wrzucić pokrojone warzywa oraz tofu. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i swieżą pietruszką.
Na maśle zrumieniamy mąkę z odrobiną wywaru i wlwamy do garnka. Całośc gotujemy jeszcze 2 minuty.
Gotowe ; )
Smacznego ;)
1 opakowanie wędzonego tofu ( u mnie 150 g )
2 litry zimnej wody
2 ziemniaki
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól, pieprz - do smaku
1,5 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki majeranku
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 szklanki natki pietruszki
zasmażka - 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na minimum 3 godziny.
Cebulę, czosnek obrać, pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy cebula z czosnkiem zarumieni sie, włożyć do garnka umytą i obraną ( ale nie pokrojoną włoszczyzne - marchew, pietruszka, seler i por ). Zalać 2 litrami zimnej wody i wrzucić ziele angielskie oraz liść laurowy. Wywar gotować przez około 25 minut - aż warzywa zmiękną. Gdy zmiękną , wyłożyć warzywa i odłożyć na bok
Kapustę drobno posiekać i opłukać jeżeli ma goryczkowaty smak. Przełożyć na patelnie,dodać pokrojone w kosteczkę grzyby, doprawić wędzoną papryką, kminkiem, zalać wodą do poziomu kapusty ( okolo 0,5 litra ) i dusić przez 30 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotowac w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Tofu odcedzić z zalewy i pokroic w kostke. Warzywa z wywaru również pokroić w kostkę- oprócz selera i pora ( można zjeść w całości ) . Po 30 minutach kapustę z grzybami przełożyć do wywaru i gotować 25-30 minut. Na ostatnie 5 minut wrzucić pokrojone warzywa oraz tofu. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i swieżą pietruszką.
Na maśle zrumieniamy mąkę z odrobiną wywaru i wlwamy do garnka. Całośc gotujemy jeszcze 2 minuty.
Gotowe ; )
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz