https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

niedziela, 21 lutego 2016

"Wędzona" ciecierzyca ze szpinakiem w pomidorach




SKŁADNIKI ( NA 2 DUŻE PORCJE ) :

230 g ciecierzycy ( waga już po odsączeniu )
3 ząbki czosnku 
1/2 papryczki chili 
3 łyżeczki ziaren słonecznika
3 łyżki oleju sezamowego 
2 łyżeczki papryki wędzonej 
1 puszka pomidorów krojonych lub w całosci 
3-4  garście swieżego szpinaku 
1/2 łyżeczki tymianku 
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 
1/2 łyżeczki soli 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Jeśli używacie suchej ciecierzycy, należy ja opłukać pod zimną wodą i moczyć przez około 10 godzin. Nastepnie jeszcze raz przelać zimną wodą i gotować do miękkości . Ja użyłam ciecierzycy z puszki więc wystarczy odsączyć ją z zalewy i dość obficie przelać zimna wodą. Obtoczyć w wędzonej papryce i zostawić. 
Na patelni rozgrzać olej sezamowy, wrzucić posiekaną papryczkę chili ( usuwając z niej pestki ) , przecisnięte przez praskę ząbki czosnku, ziarna słonecznika i prażyć przez około 5 minut. Dodać ciecierzyce przyprawioną wędzoną papryką. Smażyć przez kolejne 5 minut. 


Następnie dodać szpinak i pomidory ( jeżeli są to wielkie kawałki pomidorów delikatnie je zblendować lub pokroić na mniejsze kawałki ).
Przyprawić tymiankiem, pieprzem cayenne, pieprzem czarnym oraz solą.  Całość dusić pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Gotowe ; ) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz