PRZEPIS NA PROTEINOWE GOFRY ( 6 SZTUK ) :
60 g płatków owsianych zblenowanych na mąkę owsianą ( lub mąka owsiana )
20 g otrębów owsianych
50 g odżywki białkowej ( ja użyłam czekoladowej )
2 jajka ( 2 białka , 1 żółtko )
250 mleka kokosowego ( lub innego roślinnego )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtko zmiksować z płatkami owsianymi ( wcześniej zblendowanymi na mąkę ), otrębami, odżywką białkową, mlekiem kokosowym i proszkiem do pieczenia . Wszystko delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
Gofrownice nasmarować dość obficie olejem kokosowym by gofry nie przywierały.
PRZEPIS NA PROTEINOWEGO OMLETA :
4 jajka ( 3 białka , 1 żółtko )
1/2 szklanki płatków owsianych ( zblendowanych na mąkę )
25 g odżywki białkowej
1 łyżka mąki kokosowej ( lub innej bezglutenowej )
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
1/2 szklanki mleka kokosowego ( lub innego roślinnego )
1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Białka oddzielić od żółtka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z płatkami owsianymi ( wcześniej zblendowanymi na mąkę ), mlekiem, odżywką białkową, mąką kokosową, proszkiem do pieczenia lub sodą. Do masy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Smażyć z dwóch stron ( na niewielkiej ilości tłuszczu ) na patelni teflonowej pod przykryciem
PRZEPIS NA PROTEINOWE PANCAKES ( 10 -12 SZTUK ) :
2 jajka ( 2 białka, 1 żółtko )
4 łyżki płatków owsianych ( zblendowanych na mąkę )
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka mąki kokosowej
3 łyżki jogurtu greckiego
50 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
szczypta soli
35 g odżywki białkowej
1 łyżka kakao ( opcjonalnie )
olej kokosowy do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Białko oddzielic od żółtka i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtko zmiksować z płatkami owsianymi ( wcześniej zblendowanymi na mąkę ) , otrębami, mąką kokosową, jogurtem greckim, mlekiem, proszkiem do pieczenia lub sodą, odżywką białkową i kakao. Masę delikatnie połączyć z białkiem. Smażyć z dwóch stron ( na niewielkiej ilości tluszczu ) na patelni teflonowej
Smacznego ; ))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz