https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

niedziela, 14 lutego 2016

Czekoladowy tofurnik na daktylowym spodzie polany malinowo-czekoladową polewą


SKŁADNIKI  :

350 g tofu naturalnego
1 cytryna
1 puszka mleka kokosowego
1 budyń o smaku waniliowym
2/4 szklanki cukru 
2 łyżki kakao 

SKŁADNIKI NA DAKTYLOWY SPÓD :

1 opakowanie daktyli ( 200 g ) - namoczonych przez noc 
1/4 szklanki migdałów 
1 olejek migdałowy 
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki masła orzechowego 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ O SMAKU CIEMNEJ CZEKOLADY I MALIN :

1 tabliczka gorzkiej czekolady ( minimum 70 % kakao )
1,5 łyżki masła
4 łyżki syropu z malin 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Najpierw zajmujemy się daktylowym spodem. Z daktyli usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować. Dodać migdały, olejek migdałowy, olej kokosowy, masło orzechowe i ponownie zblendować na gęstą masę. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem i wylepić spód daktylami a następnie wstawić do lodówki 


Tofu rozkruszyć palcami, zalać sokiem z cytryny i zblendować. Dodać pozostałe składniki : budyń waniliowy, cukier, mleko kokosowe ( całe ) i kakao. Całość zblenować na jednolitą masę i przelac na daktylowy spód. 



Ciasto włożyć  do piekarnika nagrzanego na 175-180 stopni i piec przez 35-40 minut. W międzyczasie zrobić polewę : w kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kawałki gorzką czekoladę z masłem i syropem malinowym.  Polać na wystudzone ciasto. Smacznego ; )


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz