SKŁADNIKI :
350 g tofu naturalnego
1 cytryna
1 puszka mleka kokosowego
1 budyń o smaku waniliowym
2/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA DAKTYLOWY SPÓD :
1 opakowanie daktyli ( 200 g ) - namoczonych przez noc
1/4 szklanki migdałów
1 olejek migdałowy
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ O SMAKU CIEMNEJ CZEKOLADY I MALIN :
1 tabliczka gorzkiej czekolady ( minimum 70 % kakao )
1,5 łyżki masła
4 łyżki syropu z malin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Najpierw zajmujemy się daktylowym spodem. Z daktyli usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować. Dodać migdały, olejek migdałowy, olej kokosowy, masło orzechowe i ponownie zblendować na gęstą masę. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem i wylepić spód daktylami a następnie wstawić do lodówki
Tofu rozkruszyć palcami, zalać sokiem z cytryny i zblendować. Dodać pozostałe składniki : budyń waniliowy, cukier, mleko kokosowe ( całe ) i kakao. Całość zblenować na jednolitą masę i przelac na daktylowy spód.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego na 175-180 stopni i piec przez 35-40 minut. W międzyczasie zrobić polewę : w kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kawałki gorzką czekoladę z masłem i syropem malinowym. Polać na wystudzone ciasto. Smacznego ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz