Pewne jest to, że na pewno lepiej smakuje niz wygląda i pewne jest to, że chrzanowe grzanki wyszły obłedne ! A w połaczeniu z delikatnym fasolowo- warzywnym kremem pycha ; )
SKŁADNIKI :
300 g czarnej fasoli ( suchej )
2 puszki pomidorów
2 szalotki
2 spore ząbki czosnku
2 marchewki średniej wielkości
1 czerwona papryka
3 liscie laurowe
3 ziela angielskie
olej
sol, czarny pieprz - do smaku
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki
1,5 litra wody + 2 szklanki wody
1/2 łyżeczki kuminu
2 łyżki śmietany- opcjonalnie
+ chleb lub bułka
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Fasolę moczyć przez noc . Następnie opłukać dość obficie wodą i gotować przez godzinę z liśćmi laurowymi i zielem angielskiem.
Paprykę pokroić w słupki a marchewkę obrać i pokroić w talarki . Całość posypać natką z pietruszki i skropic delikatnie oliwą ( ja użyłam oczywiście oleju sezamowego ) . Piec na papierze do pieczenia przez około 20 minut w 180 stopniach.
Szalotkę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu.
Do zeszklonej szalotki z czosnkiem dodać upieczone warzywa , zalać 2 szklankami wody i gotować przez około 15 minut.
Z fasoli wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie. Dodać wywar z pieczonymi warzywami, szalotką i czosnkiem a następnie 2 puszki pomidorów. Całość dokladnie zblendować. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, kuminem i natką pietruszki. Podawać z chrzanowymi grzankami .
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CHRZANOWYCH GRZANEK :
Masło z chrzanem dokładnie wymieszać w misce a następnie wrzucić pokrojony w kostkę chleb lub bułke i dokładnie wymieszać. Piec przez 15 minut w 180 stopniach .
Jeżeli bedzie dla Was zbyt intensywna , można dodać odrobine śmietany by złagodzic smak.
Smacznego ;)
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz