https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

piątek, 1 kwietnia 2016

Krem z czarnej fasoli i pieczonych warzyw z dodatkiem chrzanowych grzanek

Pewne jest to, że na pewno lepiej smakuje niz wygląda i pewne jest to, że chrzanowe grzanki wyszły obłedne ! A w połaczeniu z delikatnym fasolowo- warzywnym kremem pycha ; )



SKŁADNIKI :

300 g czarnej fasoli ( suchej )
2 puszki pomidorów 
2 szalotki 
2 spore ząbki czosnku 
 2 marchewki średniej wielkości 
1 czerwona papryka 
3 liscie laurowe 
3 ziela angielskie 
olej 
sol, czarny pieprz - do smaku 
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 
1 łyżeczka ostrej papryki 
 1,5 litra wody + 2 szklanki wody 
1/2 łyżeczki kuminu
2 łyżki śmietany- opcjonalnie 

+ chleb lub bułka
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Fasolę moczyć przez noc . Następnie opłukać dość obficie wodą i gotować przez godzinę z liśćmi laurowymi i zielem angielskiem. 

  
Paprykę  pokroić w słupki a marchewkę obrać i pokroić w talarki . Całość posypać natką z pietruszki i skropic delikatnie oliwą ( ja użyłam oczywiście oleju sezamowego ) . Piec na papierze do pieczenia  przez około 20 minut w 180 stopniach. 

 
Szalotkę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu.


Do zeszklonej szalotki z czosnkiem dodać upieczone warzywa , zalać 2 szklankami wody i gotować przez około 15 minut. 


Z fasoli wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie. Dodać wywar z pieczonymi warzywami, szalotką i czosnkiem a następnie 2 puszki pomidorów. Całość dokladnie zblendować. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, kuminem i natką pietruszki. Podawać z chrzanowymi grzankami .

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CHRZANOWYCH GRZANEK :

Masło z chrzanem dokładnie wymieszać w misce a następnie wrzucić pokrojony w kostkę chleb lub bułke i dokładnie wymieszać. Piec przez 15 minut w 180 stopniach . 

 
Jeżeli bedzie dla Was zbyt intensywna , można dodać odrobine śmietany by złagodzic smak. 
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz