SKŁADNIKI :
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka wody
3 liście laurowe
3 średnie cebule
5 dużych pieczarek
1/2 czerwonej papryki
3 małe cukinie albo 2 średnie albo 1 ogromna !!!!!!
1 średnia marchewka
1/2 awokado
4 średnie pomidory
oliwa z oliwek
sól, pieprz, czerwona ostra papryka, oregano
3 duże ząbki czosnku
pietruszka - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Soczewicę zalać jedną szklanką wody, dodać liście laurowe i doprowadzić do wrzenia. Gotowac przez około 20 minut na małym ogniu.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać posiekane pieczarki a następnie pokrojoną paprykę, cukinie i awokado. Dusić przez około 20 minut.
Gdy warzywa będą lekko podduszone dodajemy starkowaną marchewkę oraz sparzone i pokrojone w kostke pomidory.
Całość dusimy do czasu, aż warzywa zmiękną - ok 10 minut. Dodajemy soczewice, wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano.
Posypać pietruszką i gotowe ;) smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz