https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

poniedziałek, 14 września 2015

Wegetariańskie spaghetti bolognese (?)

Nie mam pojęcia jak nazwać to danie. Miał być gulasz, później leczo a wyszło spaghetti ! Powiem jedno. Wyszlo PYSZNIE !


SKŁADNIKI :
1/2 szklanki czerwonej soczewicy 
1 szklanka wody 
3 liście laurowe
3 średnie cebule
5 dużych pieczarek 
1/2 czerwonej papryki
3 małe cukinie albo 2 średnie albo 1 ogromna !!!!!! 
1 średnia marchewka 
1/2 awokado 
4 średnie pomidory 
oliwa z oliwek
sól, pieprz, czerwona ostra papryka, oregano
3 duże ząbki czosnku 
pietruszka - do posypania 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Soczewicę zalać jedną szklanką wody, dodać liście laurowe i doprowadzić do wrzenia. Gotowac przez około 20 minut na małym ogniu. 

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać posiekane pieczarki a następnie pokrojoną paprykę, cukinie i awokado. Dusić przez około 20 minut. 

Gdy warzywa będą lekko podduszone dodajemy starkowaną marchewkę oraz  sparzone i pokrojone w kostke pomidory. 

Całość dusimy do czasu, aż warzywa zmiękną - ok 10 minut. Dodajemy soczewice, wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano. 

Posypać pietruszką i gotowe ;) smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz