sobota, 5 września 2015
Pomidorowy krem z nuta imbiru
SKŁADNIKI ( NA 2 LITRY PYYYYYSZNEJ ZUPY ):
4 duże pomidory
2 opakowania pomidorów w puszce
2 średnie cebule
3 duże ząbki czosnku
4 średnie marchewki
1 por
1 mały seler
1 pietruszka
7 liści laurowych
1 średniej wielkości imbir
2 litry wody
sól, pieprz, bazylia, papryka ostra- do smaku
ziele angielskie
oliwa z oliwek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka łyżek kokosowego jogurtu wegańskiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Warzywa na wywar obieramy i kroimy -marchew, pietruszka, seler, por i imbir a nastepnie zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe . Gotujemy aż warzywa zmiękną- około 20 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę a następnie wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy pokrojone pomidory ( wcześniej sparzone i obrane ze skórki ) oraz pomidory z puszki.Posypujemy natką pietruszki Całość dusimy przez około 10 minut.
Pomidory przekładamy do wywaru warzywno-imbirowego, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią , papryką i gotujemy przez 10 minut.
Wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie -blendujemy, dodajemy jogurt kokosowy i gotowe ;) Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz