https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

sobota, 12 września 2015

Batat i soczewica- LOS PIEROGOS !



SKŁADNIKI  ( NA PYSZNIUTEŃKIE AROMATYCZNE SOCZEWICOWO-BATATOWE PIEROGI - około 60 sztuk ):
1 szklanka czerwonej soczewicy ( suchej ) 
2 szklanki wody 
2 ogromne bataty ( serio ogromne )
3 średnie cebule 
3 ząbki czosnku 
1/2 szklanki pietruszki 
pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól- do smaku 
płatki owsiane - opcjonalnie gdy farsz do pierogów wyszedł zbyt rzadki 

1 kg mąki 
400 ml gorącej wody 
łyżka soli 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Soczewice zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na mniejszym ogniu aż soczewica wchłonie całą wodę. 

Bataty obieramy , kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie  przez około 15 minut. 

W międzyczasie gdy soczewica z batatami gotują się- ROBIMY CIASTO. Mąkę z solą wymieszać w misce, dolać powoli gorącej wody i zamieszać drewnianą łyżka. Następnie wyrobić ciasto rękoma. Odstawić na 15 minut przykryte ściereczką.  
Gdy soczewica i bataty będą już gotowe blendujemy je ( niezbyt dokładnie ). Dodajemy posiekana pietruszkę, pokrojoną w drobną kostkę i zeszkloną cebule, sól, pieprz ziołowy, czarny, wyciśnięty przez praskę czosnek i ( gdy farsz jest zbyt rzadki ) płatki owsiane . Mieszamy łyżka i gotowe. 

Ciasto dzielimy na kilka części ( przez cały czas musi być przykryte pod ściereczką by nie stwardniało ) i wałkujemy . Ja polecam wałkowanie grubszych placków a nastepnie rozciągniecie je palcami. Nakładamy łyżkę farszu i sklejamy. Zakończenia pierogów mogą być różne ale wydaje mi się, że falbanki będą najlepsze ponieważ farsz jest dość mokry. 

Pierogi wrzucamy partiami do wrzącej i osolonej wody . Gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na górę. Gotowe ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz