sobota, 12 września 2015
Batat i soczewica- LOS PIEROGOS !
SKŁADNIKI ( NA PYSZNIUTEŃKIE AROMATYCZNE SOCZEWICOWO-BATATOWE PIEROGI - około 60 sztuk ):
1 szklanka czerwonej soczewicy ( suchej )
2 szklanki wody
2 ogromne bataty ( serio ogromne )
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki pietruszki
pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól- do smaku
płatki owsiane - opcjonalnie gdy farsz do pierogów wyszedł zbyt rzadki
1 kg mąki
400 ml gorącej wody
łyżka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Soczewice zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na mniejszym ogniu aż soczewica wchłonie całą wodę.
Bataty obieramy , kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut.
W międzyczasie gdy soczewica z batatami gotują się- ROBIMY CIASTO. Mąkę z solą wymieszać w misce, dolać powoli gorącej wody i zamieszać drewnianą łyżka. Następnie wyrobić ciasto rękoma. Odstawić na 15 minut przykryte ściereczką.
Gdy soczewica i bataty będą już gotowe blendujemy je ( niezbyt dokładnie ). Dodajemy posiekana pietruszkę, pokrojoną w drobną kostkę i zeszkloną cebule, sól, pieprz ziołowy, czarny, wyciśnięty przez praskę czosnek i ( gdy farsz jest zbyt rzadki ) płatki owsiane . Mieszamy łyżka i gotowe.
Ciasto dzielimy na kilka części ( przez cały czas musi być przykryte pod ściereczką by nie stwardniało ) i wałkujemy . Ja polecam wałkowanie grubszych placków a nastepnie rozciągniecie je palcami. Nakładamy łyżkę farszu i sklejamy. Zakończenia pierogów mogą być różne ale wydaje mi się, że falbanki będą najlepsze ponieważ farsz jest dość mokry.
Pierogi wrzucamy partiami do wrzącej i osolonej wody . Gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na górę. Gotowe ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz