https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

wtorek, 1 września 2015

Drożdżowe z malinami i borówkami, z kokosową kruszonką- oblane biała czekoladą . NAJLEPSZE !!!!!



SKŁADNIKI NA PRZEPYSZNE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI 

40 g świeżych drożdży 
250 letniego mleka 
szczypta soli
1 jajko
130 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 
100 g roztopionego masła
500 g mąki pszennej
1 opakowanie malin
1 opakowanie borówek 
1 tabliczka białej czekolady 
SKŁADNIKI NA PRZEPYSZNĄ KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ :

120 g mąki pszennej
50 g cukru
6 łyżek wiórek kokosowych 
60 g zimnego masła
szczypta soli 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml letniego mleka. Odstawić w sporym naczyniu, pod ściereczką na około 15 minut. Ja po dokładnym wymieszaniu drożdży z mlekiem i cukrem podgrzewam je w mikrofali przez około 15 sekund. 

Resztę mleka (240 ml ) wymieszać z masłem. Można rozpuścić w rondelku i ostudzić. 


Mąkę, cukier zwykły i waniliowy, sól i jajko wymieszać w misce. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. 

Gdy mleko z masłem lekko przestygną wlać powoli do maki i na koniec drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto. Ja na początku mieszam drewnianą łyżką a następnie wyrabiam ręką. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące to podsypuje mąką ( nie za dużo ) - ciasto musi odchodzić od ręki. 

Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny aż ciasto podwoi swą objętość, 


Gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę ucierając wszystkie składniki ręka - masło, mąka, cukier, sól i wiórki kokosowe. 

 Po wyrośnięciu ciasta przełożyć na wcześniej wysmarowaną masłem blaszke i ułożyć na wierzchu maliny i borówki ( mogą być też inne owoce ) posypać obficie kruszonka i wstawić do piekarnika. Piec w około 180-200 stopniach przez 30-40 minut do - suchego patyczka. 

Gdy ciasto się piecze , rozpuszczamy biała czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto . 
Gotowe ;)


smacznego ! 


2 komentarze: