SKŁADNIKI NA PRZEPYSZNE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI
40 g świeżych drożdży
250 letniego mleka
szczypta soli
1 jajko
130 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g roztopionego masła
500 g mąki pszennej
1 opakowanie malin
1 opakowanie borówek
1 tabliczka białej czekolady
SKŁADNIKI NA PRZEPYSZNĄ KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ :
120 g mąki pszennej
50 g cukru
6 łyżek wiórek kokosowych
60 g zimnego masła
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml letniego mleka. Odstawić w sporym naczyniu, pod ściereczką na około 15 minut. Ja po dokładnym wymieszaniu drożdży z mlekiem i cukrem podgrzewam je w mikrofali przez około 15 sekund.
Resztę mleka (240 ml ) wymieszać z masłem. Można rozpuścić w rondelku i ostudzić.
Mąkę, cukier zwykły i waniliowy, sól i jajko wymieszać w misce. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Gdy mleko z masłem lekko przestygną wlać powoli do maki i na koniec drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto. Ja na początku mieszam drewnianą łyżką a następnie wyrabiam ręką. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące to podsypuje mąką ( nie za dużo ) - ciasto musi odchodzić od ręki.
Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny aż ciasto podwoi swą objętość,
Gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę ucierając wszystkie składniki ręka - masło, mąka, cukier, sól i wiórki kokosowe.
Po wyrośnięciu ciasta przełożyć na wcześniej wysmarowaną masłem blaszke i ułożyć na wierzchu maliny i borówki ( mogą być też inne owoce ) posypać obficie kruszonka i wstawić do piekarnika. Piec w około 180-200 stopniach przez 30-40 minut do - suchego patyczka.
Gdy ciasto się piecze , rozpuszczamy biała czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto .
Gotowe ;)
smacznego !
Mmmm brzmi pysznie- dziś zrobię.
OdpowiedzUsuńKoniecznie !;) dać znać czy smakowało ;)
Usuń