https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

środa, 12 sierpnia 2015

Szpinak, jarmuż, groszek, quinoa i nuta mleka kokosowego. ZUPA KREM



SKŁADNIKI :
1,5 litra wody
3 szklanki świeżego szpinaku
3 szklanki jarmużu
1 szklanka groszku ( świeży lub mrożony )
2 małe marchewki
3 łyżki mleka kokosowego 
1/2 szklanki komosy ryżowej - quinoa 
4 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 małej cebuli
3 duże ząbki czosnku
3 łyżki koperku ( u mnie suszony )
4 łyżki oliwy z oliwek
sól- do smaku
pieprz ziołowy i czarny- do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Komosę ryżową przed gotowaniem dokładnie opłukać w zimnej wodzie a następnie umieścić w rondelku, zalać 1 szklanka wody i gotować przez około 15 minut ( quinoa musi wchłonąć całą wodę i pokazac białe ogonki ;) )

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie a następnie wrzucamy szpinak, jarmuż, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko dusimy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. 

Gdy warzywa zmiękną wszystko zalewamy wodą, dodajemy groszek, pokrojoną w mała kostkę marchewkę, koperek, sól, pieprz ( czarny i ziołowy), mleko kokosowe i gotujemy przez 15-20 minut. Wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko blendujemy. Do zblendowanej zupy dodać komosę ryżową i dokładnie wymieszać. Posypać koperkiem i gotowe ;) 

SMACZNEGO ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz