https://www.facebook.com/gotujzruno?fref=ts

STRONA GŁÓWNA         O MNIE         INSTAGRAM         CONTACT

poniedziałek, 6 lipca 2015

Tarta z tofu szpinakowo-pomidorowa



SKŁADNIKI :
3 opakowania tofu 
sok z cytryny (1/2 szklanki )
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi 
1/2 szklanki mleka
3 duże pomidory 
3 bardzo duże garście świeżego szpinaku 
3 ząbki czosnku
1 szklanka grzybów mun ( namoczonych ) - lub pieczarki
1 łyżka bazylii
1 łyżka majeranku  
sol- do smaku
pieprz- do smaku
1 łyżeczka czosnku
1 łyżka ostrej papryki 
2 łyżki sezamu 
1 łyżka słonecznika 
2 łyżky oliwy + do nasmarowania tortownicy 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Tofu kruszymy na drobne kawałki i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 5 minut . Dodajemy mąkę lub skrobie, mleko, oliwę(1 łyżka) i sól. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewamy mleka. 

Pomidory, szpinak i grzyby siekamy na drobne kawałki. Dodajemy przyprawy, sezam, słonecznik, oliwę (1 łyżka ) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. 


Masę z tofu łączymy z warzywami i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej oliwą tortownicy i pieczemy przez 50-60 minut w 180 stopniach.

Jeżeli ktoś posiada wędzoną paprykę to bardzo mocno polecam jej użyć ;)


SMACZNEGO ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz