poniedziałek, 6 lipca 2015
Tarta z tofu szpinakowo-pomidorowa
SKŁADNIKI :
3 opakowania tofu
sok z cytryny (1/2 szklanki )
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi
1/2 szklanki mleka
3 duże pomidory
3 bardzo duże garście świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 szklanka grzybów mun ( namoczonych ) - lub pieczarki
1 łyżka bazylii
1 łyżka majeranku
sol- do smaku
pieprz- do smaku
1 łyżeczka czosnku
1 łyżka ostrej papryki
2 łyżki sezamu
1 łyżka słonecznika
2 łyżky oliwy + do nasmarowania tortownicy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Tofu kruszymy na drobne kawałki i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 5 minut . Dodajemy mąkę lub skrobie, mleko, oliwę(1 łyżka) i sól. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewamy mleka.
Pomidory, szpinak i grzyby siekamy na drobne kawałki. Dodajemy przyprawy, sezam, słonecznik, oliwę (1 łyżka ) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Masę z tofu łączymy z warzywami i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej oliwą tortownicy i pieczemy przez 50-60 minut w 180 stopniach.
Jeżeli ktoś posiada wędzoną paprykę to bardzo mocno polecam jej użyć ;)
SMACZNEGO ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz