SKŁADNIKI NA BEZGLUTENOWE CIASTO MARCHEWKOWE :
1 szklanka mąki migdałowej lub 1 szklanka zmielonych migdałów na mąkę
1 szklanka mąki kokosowej lub innej bezglutenowej
1/2 szklanki ksylitolu ( lub innego cukru )
ok 6-7 dużych marchewek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego ( ok 6 łyżeczek nierozpuszczonego )
3/4 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
3 łyżeczki starkowanego imbiru
8 daktyli ( namoczonych przez noc )
2 jajka
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Marchewkę i imbir obieramy ze skórki a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dodajemy sok z cytryny, cynamon, żółtka i zblendowane daktyle ( namoczone przez noc ).
W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki : mąkę migdałową ( lub zmielone migdały ), mąkę kokosową, sodę, ksylitol i cynamon. Białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli.
Mikserem łączymy ze sobą wszystkie składniki dodając mleko i olej kokosowy. Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy przez około 30-40 minut w 170-180 stopniach . Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia gdyż gorące ciasto rozpada się.
SKŁADNIKI NA WEGAŃSKI KREM KOKOSOWY:
1 puszka mleka kokosowego
szczypta soli
6 łyżeczek wiórek kokosowych
3 łyżeczki ksylitolu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Puszkę z mlekiem kokosowym wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki by mocno się schodziło ( będzie się lepiej ubijać ). Z puszki wyciągnąć tylko górną część mleka, dodać szczyptę soli, ksylitol, wiórki kokosowe i ubić na sztywny krem.
Położyć na ostygnięte ciasto i gotowe ! smacznego ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz